Beste borstkolf kiezen voor jouw persoonlijke situatie

Wat is een kolf?

Een kolfapparaat helpt jou om je baby moedermelk te voeden via de fles. Dit wordt gedaan door het apparaat te bevestigen. Hierbij komt er melk uit je borst, doordat de kolf aan je borst zuigt. Sommige borstkolven kunnen goed nabootsen hoe je baby dit doet. Hierdoor maak je hormonen aan om het produceren van de melk goed en efficiënt te laten verlopen. Er zijn verschillende soorten borstkolven met verschillende voordelen. De beste borstkolf kies je afhankelijk van jouw situatie en hoe je van plan bent om de kolf te gaan gebruiken.

Welke kolf past het beste bij mij?

Wanneer je een kolfapparaat aan wil schaffen is het belangrijk om je te verdiepen in de verschillende soorten en de voor- en nadelen. Met dit artikel helpen wij je om een keuze te maken voor een borstkolf die het beste past bij jouw persoonlijke situatie.

Handkolf

Een handkolf werkt zoals de naam aangeeft handmatig. Je beweegt hierbij zelf een hendel op en neer zodat een vacuüm wordt gecreëerd dat voor jou comfortabel aanvoelt. Een handkolf is goedkoper dan een elektrische kolf en hierdoor een goede keuze wanneer je van plan bent om deze maar af en toe te gebruiken. Daarbij is een handkolf ook licht en compact, waardoor je deze makkelijk onderweg mee kan nemen. Ook is deze kolf makkelijk om schoon te maken. Een handkolf vergt meer inspanning om te gebruiken, dan een elektrische kolf. Wanneer je de kolf vaak gaat gebruiken, is een elektrische kolf wellicht een  interessante optie.

Enkele kolf op stroom

Een enkele elektrische kolf is het populairste type kolf. Deze optie brengt meer gemak dan een handmatige kolf, doordat het minder inspanning vereist. Daarbij is het een goedkopere optie dan een dubbele elektrische kolf. Deze optie is een goede keuze wanneer je van plan bent om regelmatig te kolven, of wanneer je bijvoorbeeld parttime werkt of regelmatig onderweg bent. Deze borstkolven zijn eenvoudig mee te nemen doordat ze weinig wegen en klein zijn. Je hebt daarbij niet beide handen nodig bij het kolven, waardoor je één hand vrij hebt om nog iets anders te doen, zoals het bedienen van je telefoon of afstandsbediening als je kijkt naar je smart tv of een video op je mobieltje.

Dubbele elektrische kolf

Een dubbele elektrische kolf zorgt dat je ongeveer twee keer zo snel kan kolven als bij een enkele. Dit is dus de meest efficiënte optie. Ook voor vrouwen die fulltime werken is dit de aantrekkelijkste optie vanwege de efficiëntie. Het stimuleert ook de melkproductie beter, doordat er meer hormonen worden aangemaakt. Een dubbele elektrische kolf is echter een duurdere optie dan een enkele- of handkolf. Een nadeel van dit type kolf is dat je beide handen nodig hebt om deze te kunnen vasthouden. Wil je graag kunnen multitasken, kun je het beste kiezen voor een handsfree kolf.

Welke kolf is het beste?

De keuze voor de beste borstkolf is heel persoonlijk. Wat de één als comfortabel ervaart, kan voor de ander als onprettig worden ervaren. Denk daarom goed na over hoe je de kolf wil gaan gebruiken en welk type hier het beste bij past. Ook kun je je van tevoren verdiepen in ervaringen van anderen over de producten, voordat je er zelf één aanschaft.

beste borstkolf

Hoe moet je een kolf schoonmaken?

Lees altijd eerst de handleiding van de borstkolf voor de reiniging richtlijnen.

Het goed schoonmaken van je kolfapparaat is erg belangrijk, omdat je baby zo veilig en hygiënisch de afgekolfde moedermelk kan drinken. Zorg daarbij zelf ook dat je goed je handen wast voor je begint met kolven. 

Voor het reinigen van de borstkolf is het belangrijk dat je ook alle accessoires goed wast. Je kunt de onderdelen wassen met bijvoorbeeld afwasmiddel en deze vervolgens goed uitspoelen, maar ook kun je sommige onderdelen wassen in een vaatwasser.

Zorg dat de onderdelen na afloop van het wassen goed drogen door het gebruiken van een schone theedoek, of je kunt de onderdelen uit laten lekken en laten drogen.

Wanneer een borstkolf kopen?

Je kunt het beste een borstkolf kopen na de bevalling. Niet iedere moeder heeft een borstkolf nodig. Je kunt het beste eerst kijken of je borstvoeding aan je baby geeft en hoe dit bij jou gaat. Wil je er toch graag van tevoren één in huis hebben, zorg dan dat je goed weet welke kolf het beste past bij hoe je deze wil gaan gebruiken. Ook kun je eerst een goedkopere handkolf aanschaffen en op een later moment beslissen of je een grotere investering wil doen op het moment dat je deze vaker wil gaan gebruiken.

Wat kost een kolfapparaat?

De kosten van een kolfapparaat zijn heel verschillend afhankelijk van welke je koopt. Handkolven zijn het goedkoopst en elektrische dubbele kolven zijn het duurst. Je kunt kiezen voor een borstkolf met meerdere accessoires inbegrepen of voor een handsfree borstkolf.

Via de onderstaande link vind je een overzicht van borstkolven en prijzen:

Kolfapparaten

Little Plaza
Logo
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken
0